کاتاراکت ( آب مروارید ) :
به کدر شدن عدسی چشم آب مروارید یا کاتاراکت گفته می شود که عدسی مانند یک پنجره مه گرفته یا زرد می شود. در مراحل اولیه که تنها بخش کوچکی از عدسی کدر شده است، شاید مشکلی ایجاد نکند، اما در بیشتر مواقع این روند ادامه می یابد و بخش بزرگی از عدسی کدر می شود و بینایی را مختل می سازد. سرعت پیشرفت آب مروارید در بین افراد مختلف متفاوت است ، آب مروارید ناشی از افزایش سن به تدریج در طی چند سال پیشرفت می نماید. در افراد جوان و افراد دیابتی ممکن است به سرعت در طی چند ماه پیشرفت نماید پیش بینی دقیق آن امکان پذیر نمی باشد.
به طور کلی شایعترین علائم آب مروارید عبارتند از:
حساس شدن به نور
تار شدن یا محو شدن بینایی.
اختلال دید در شب
دوبینی یا چندبینی در یک چشم
احتیاج به نور بیشتراز معمول برای مطالعه
محو و یا کم رنگ شدن رنگ ها
تغییر مداوم شماره عینک ،افزایش دید نزدیک
علل کاتاراکت :
افزایش سن که شایعترین علت است
سابقه خانوادگی آب مروارید
سابقه اصابت ضربه به چشم
بیماری هایی مانند دیابت و بیماریهای التهابی درون چشم
مصرف طولانی مدت داروهایی مانند کورتون ها
در معرض نور خورشید یا اشعه قرار گرفتن به مدت طولانی
اب مروارید مادر زادی
جراحی های قبلی چشمی
مصرف سیگار
درمان آب مروارید یا کاتاراکت :در مراحل اولیه بعضی از انواع آب مروارید، وضعیت بینایی با استفاده از عینک ممکن است به طور موقت بهتر شود. هنگامیکه آب مروارید بحدی باعث کاهش دید شود که مانع انجام فعالیتهای روزانه بشود، نیاز به جراحی داردو این عقیده که آب مروارید بایستی جهت عمل “رسیده” باشد درست نیست جراحی شامل خارج کردن عدسی کدر شده و جایگزینی آن با عدسی مصنوعی است.
مراقبت های پس از عمل :
- هنگام مرخص شدن نسخه داروئی خود را تهیه کنید و قطره های چشمی را به طوری که آموزش می بینید استفاده کنید. در مراجعات بعدی داروهایتان را همراه خود بیاورید.
-آرام باشید و از سرفه و عطسه کردن و زورزدن هنگام اجابت مزاج خودداری کنید.
-از قطره های چشمی تجویز شده طبق دستور پزشک استفاده نمایید.ترجیحا از دیگران جهت ریختن قطره کمک بگیرید. قطره باید در قسمت داخلی پلک تحتانی ریخته شود. فواصل استفاده از قطره و طرز ریختن صحیح قطره به شما آموزش داده می شود.
-بین قطره ها حداقل 5 الی 10 دقیقه فاصله باشد.
-معمولا لازم نیست هنگام خواب از نیمه شب جهت ریختن قطره بیدار شوید. مگر آنکه پزشک تجویز کرده باشد.
-در 10 روز اول پس از عمل از استحمام و قراردادن سر و گردن در زیر دوش خودداری فرمایید. پس از آن می توانید با استفاده از شامپوی بچه استحمام نمایید . در هر صورت بهتر است آب به داخل چشم ها نرود.
-تا دو هفته پس از عمل از بلند کردن اجسام سنگین (بیش از 6 کیلوگرم)، خم شدن، مالیدن چشمها ، خوابیدن به روی شکم و سجده کردن خودداری نمایید. نماز را نشسته بجای آورید. راه رفتن، مطالعه و تماشاکردن تلویزیون مانعی ندارد.
-چند روز اول بعد از عمل جراحی با کوچک ترین فشار، زخم ممکن است باز شود. بنابراین محافظ پلاستیکی را به چشم داشته باشید و در دو هفته اول لازم است به هنگام خواب روی چشم عمل شده را توسط محافظ بپوشانید. محافظ (شیلد) را بوسیله چسب ضد حساسیت بچسبانید.
-محافظ پلاستیکی قابل شستشو است، لذا روزانه با آب و صابون شسته شود.
-در طول روز از عینک آفتابی استفاده کنید تا چشم شما کمتر اذیت شود زیرا چشم عمل شده نسبت به نور خورشید حساس است .
-از” استفاده از مواد آرایشی برای چشم و اطراف آن ، مالش و دست زدن به چشمها، تغییر ناگهانی وضعیت سر، خوابیدن به طرف شکم و یا چشم عمل شده پرهیز شود..
-مطالعه، تماشای تلویزیون و فعالیت های عادی زندگی که توام با فعالیت شدید جسمانی نباشد بلامانع است.
در صورت بروز هریک از علائم زیر با پزشک خود یا بیمارستان تماس بگیرید:
دردی که با ضد دردهای معمولی بهبود نمی یابد.
تاری پیش رونده دید
قرمزی پیش رونده چشم عمل شده
اشک ریزی های زیاد
تهوع،استفراغ و سرفه پیشرونده
ضربه به چشم
حساسیت به نور
ترشح چرکی از چشم
*میزان موفقیت عمل جراحی کاتاراکت بسیار بالا است و دید بیمار بهبود می یابد. اما در برخی از موارد به علت سایر بیماری های چشمی که پیامد آن ها محدودیت در دید است، بینایی فرد به میزان مطلوب نمی رسد.
*آیا ممکن است آب مروارید به آب سیاه تبدیل شود؟
بله، در مواردی که به اصطلاح عموم آب مروارید خیلی رسیده باشد و تحت عمل جراحی قرار نگرفته باشد، ممکن است به آب سیاه یا گلوکوم تبدیل شود که در آن صورت ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای بیمار به دنبال داشته باشد .